Fra 1. januar 2025 skal Arbejdstilsynet udstede arbejdstilladelse til medvirkende under 13 år
Pr. 1. januar 2025 overgår kompetencen til at udstede arbejdstilladelser til medvirken i film- og tv-produktioner for børn under 13 år fra politiet til Arbejdstilsynet. Producentforeningen anbefaler, at producenter, der har planlagte optagelser i januar eller februar 2025, søger tilladelse hos politiet i 2024, dvs. efter de gamle regler.
Sammen med repræsentanter fra DR Drama og DR Kultur, Børn og Unge har Producentforeningen, bistået af repræsentanter fra tre produktionsselskaber med stor erfaring med børnemedvirkende, deltaget i et møde hos Arbejdstilsynet.
Arbejdstilsynet har ikke tidligere arbejdet med børn under 13 år, og skal udover film og tv-produktion også udstede tilladelser til børns medvirken i fx kor og teaterforestillinger. Arbejdstilsynet er i færd med internt at afgøre, hvordan de fremadrettet vil strukturere ansøgningsprocessen, og herunder også de igangværende ansøgninger og tilladelser, som de pr. 1. januar 2025 overtager fra politiet.
Der må forventes længere sagsbehandlingstid, end der har været hos politiet, og Arbejdstilsynet anbefaler, at producenter fremadrettet ansøger om tilladelsen i god tid. Hvis man har planlagte optagelser i januar eller februar 2025, anbefaler Producentforeningen derfor at søge tilladelse hos politiet i 2024 dvs. efter de gamle regler.
Hvis der er informationer om produktionerne, som man på ansøgningstidspunktet endnu ikke er sikker på, er det vigtigere at få søgt, og så efterfølgende orientere Arbejdstilsynet om ændringen. Er man fx i tvivl om, hvilke dage barnet skal deltage i løbet af en 4 måneders optagelsesperiode, men ved, at barnet kun skal deltage i maksimalt 10 dage, bør man søge tilladelse for hele optage-perioden på 4 måneder, så man er aftaledækket. I blankettens fritekst-rubrik bør man anføre, at der alene er tale om maksimalt 10 dage, som dog endnu ikke er skemalagt.
Producentforeningen er i dialog med Arbejdstilsynet omkring statister.
Arbejdstilsynet introducerer en ny ansøgningsblanket, som skal udfyldes på tilsynets hjemmeside. Vi følger op med en mere præcis vejledning, når blanketten er offentliggjort. Producentforeningen har gjort Arbejdstilsynet opmærksom på vigtigheden af ikke blot at give afslag, men i stedet kontakte producenten, så evt. fejl, mangler eller misforståelser kan ryddes af vejen, og så afslag så vidt muligt kan undgås.
Arbejdstilsynet beskæftiger sig med arbejdsmiljø, så fx arbejdstid og arbejdsforhold ligger inden for tilsynets kompetence, hvorimod de fx ikke blander sig i aflønning.
Arbejdstilsynet overtager også behandlingen af igangværende ansøgninger, der ikke er afsluttet per 1. januar 2025, samt tilsyn med gældende tilladelser, der er givet før 1. januar 2025
Se hvad Arbejdstilsynet skriver
Arbejdstilsynet: Børn i underholdningsbranchen