”YouSee-sagen var en kæberasler”
Vi nærmer os årsdagen for YouSees aggressive udmelding om 70% reduktion i rettighedsbetalingen. Merete Mortensen, adm. direktør for Heartland TV, mindes, hvordan det var en voldsom kæberasler for hele branchen. Nu glæder hun sig over, at sagen fik hele branchen til at stå sammen i kampen mod landets største distributør.
YouSee-sagen
Merete fortæller, at YouSee-sagen kom som dråben oveni et virkelig dårligt 2023 med flere selskabslukninger bl.a. Warner Bros. ITP i Danmark.
- Det var vildt frustrerende, og der bredte sig en voldsom bekymring for, hvilket selskab, der ville blive det næste i rækken. Med YouSees krav blev vi virkelig presset, og det var det samme pres, som ramte os alle, mindes Merete.
I december 2024 blev der indgået foreløbige aftaler med YouSee, og nu skal Ophavsretslicensnævnet vurdere, hvor meget YouSee skal betale i rettighedsvederlag til danske kunstnere og producenter.
-Jeg oplevede, at konflikten gav os et meget større sammenhold mellem alle aktørerne, store som små, og at vi virkelig fik presset på. Selvom flow er faldende, så er mange af os stadig meget afhængige af rettighedsindtægterne fra tv-pakkerne. Derfor var det mega godt for os at være på hold med de store. Noget så man i medierne, og andet foregik jo ’behind the scenes.’ Heldigvis kom der meget mere ud af sagen, end jeg havde turde håbe på. Men det bedste var at opleve, hvordan vi rykkede sammen i bussen, og at folk flyttede sig, og det var fedt, understreger Merete.
Forsigtig optimisme
Merete beskriver, at der grund til en del mere optimisme end sidste forår, og at markedet nu udvikler sig i en positiv retning.
- Vi havde et rigtig godt 2024 med nysalg, og jeg noterer, at der bliver købt mere ind nu, og at broadcasterne virkelig gerne vil samarbejde med os små uafhængige selskaber. Altså, det er klart, at hvis de store har et eller andet kæmpe format, så kan vi jo ikke battle med det. Men jeg oplever virkelig, at der er åbne døre.
Samarbejde med broadcastere
Producentforeningen har i 2024 gennemført en omfattende samarbejdsanalyse for at afdække producenternes relation til og erfaring med broadcastere og streamingtjenester. Som opfølgning på undersøgelsen er der nu nedsat en arbejdsgruppe, som Merete deltager i. Gruppen skal komme med input til, hvordan producenterne kan få et bedre samarbejde med fx DR både lavpraktisk med bedre budgetskabeloner og forslag til, hvordan DR sammen med markedet kan blive mere innovativt. Den 22. januar afholdt DR og Producentforeningen fx et fælles seminar om bæredygtighed.
-Jo tættere man arbejder sammen, jo større sandsynlighed er der for, at vi kan give udtryk for vores ønsker til dem, men også at de kan sige noget til os. Det går begge veje. Det hjælper i hvert fald ikke, hvis vi står og skriger i hver sit hjørne, understreger Merete og tilføjer; Jeg oplever heldigvis en anden form for sammenhold nu, og at der er en større opmærksomhed på vores branche, end der har været. Det synes jeg klæder alle.
Ny proaktiv strategi
Producentforeningens nye strategi har en målsætning om, at foreningen skal være endnu mere proaktiv i forhold til de udfordringer, som er for store for den enkelte producent, og finde løsninger i fællesskab. Merete havde ikke mulighed for at deltage i foreningens nytårskur, hvor Anna Porse Nielsen præsenterede strategien, men glæder sig til at se og opleve den komme i spil.
-Jeg synes jo, at vi er et godt sted nu, hvor der er langt mere hands-on i forhold til, hvad sker i branchen. Der sker virkelig meget, og det er jo stadigvæk et marked med utrolig mange aktører, altså producenter, til én kage, der bliver lidt mindre. Men folk hænger jo i, påpeger Merete.
Vi skulle blive lidt mere norske
I forhold til indholdet vurderer Merete, at der er en større villighed til at satse på nye formater.
-Jeg synes hele tiden, at man prøver noget nyt. TV 2 har fx lige købt ”Spillet,” som er en vellykket norsk adaption af et koreansk format. De har også lige købt et splinternyt danskudviklet underholdningsformat – det er superfedt. Jeg synes ikke længere, at udbuddet er så fastlåst, som det har været.
-Lige nu, så er det Norge, der har tur i den. Jeg ville ønske, vi kunne blive lidt mere som Norge, der bare har mange store succeser, der også sælges til udlandet. Vi skal prøve at finde ud af, hvad der er deres opskrift. Et godt eksempel er Seefood TV’s store reality show ”The Box”, der er blevet solgt til mange lande som papirformat, og også kommer på TV 2 i år. Det norske marked er mindre end det danske, men vi kommer bare ikke rigtig ud i den store verden; altså bortset fra ”Gift ved første blik,” men Snowman er bare i en liga for sig – de kører med klatten. Men alle os andre, vi har bare svært at komme over de der tre salg til udlandet.
Merete har ikke umiddelbart et bud på, hvad der gør, at nordmændene er så stærke og dygtige til at udvikle nye, succesrige formater i disse år.
- Det skifter hele tiden, men lige nu har de vind i sejlene og en optimisme, som måske kommer med deres olieeventyr-mindset? Hvad ved jeg? Kombineret med nogle broadcastere, der er modige, men der sidder jo også nogle folk deroppe, der er hamrende dygtige til at udvikle. I Danmark er vi måske lidt for konservative og tilbøjelige til kun at producere det, som kunderne beder om. For egen regning kan jeg i hvert fald konstatere, at det kan være svært at sidde og tænke ud af boksen, når man som os helst skal sælge noget ”safe”, som kan gå i sæsoner, så Heartland også findes de næste mange år.