Vi vil udfordre den gængse fortælling og give plads til nye stemmer og perspektiver

Filson Ali og Daniel Bezares er et filmpar, som har skabt Camera X for at få frihed, kreativ kontrol og mulighed for at realisere deres vision. Daniel Bezares fortæller meget personligt om dem og selskabet i serien med portrætter af nye medlemsvirksomheder.

This describes the image

Hvad er visionen for jeres virksomhed og hvad gør den unik?
Det var film, der forenede os. Film var en fælles passion, men det vidste vi ikke, da vi begyndte at date. Da vi lavede en kortfilm sammen, fandt vi ud af, at vi havde en fælles vision om at fortælle historier, der rører ved mennesker og udfordrer det etablerede narrativ.

Vi startede vores eget selskab for at skabe film, der kunne humanisere og bringe nuancer til historier, som ellers ville blive overset. Vi ønsker at udfordre den gængse fortælling og give plads til nye stemmer og perspektiver. Vi mener, at film er en kraftfuld platform til at skabe forandring og bidrage til en bedre verden, og det er det, der driver os i vores arbejde hver dag.

Hvad er jeres seneste produktion – og hvorfor valgte I lige det projekt?
Vores seneste produktion er den prisvindende kortfilm Vågn op med Danmark, som vi er særlig stolte af. Historien kom til os, fordi en ven anbefalede mig som filmfotograf til projektet. Det var helt oplagt, at Camera X skulle producere filmen, der handler om racisme.

Hvilke projekter arbejder I med nu?
Vi har i øjeblikket flere spændende projekter i gang hos Camera X. Vores første spillefilm, et svensk drama, er i udviklingsfasen. Det er skrevet af Filson, som også skal instruere filmen. Vi arbejder på vores fjerde dokumentarfilm og anden kortfilm, som vi snart skal pitche på MAFF.
Samtidig er Filson også ved at forberede sig til at instruere sin første spillefilm Tid, og jeg filmer min tredje tv-serie RobotElla for SVT.

Hvad er den største udfordring for jeres selskab lige nu?
Som entreprenører og filmelskere har vi altid haft store ambitioner, men med vores hektiske tidsplaner og alle de projekter, vi har gang i, kan det nogle gange føles overvældende. Vores største udfordring lige nu er, at vi mangler ekstra hænder til at hjælpe os med at få alt til at køre smidigt. Selvom det kan føles som om vores ambitioner er for store, så er det netop denne drivkraft, der får os til at fortsætte og arbejde hårdere for at nå vores mål.

Hvad er den største udfordring for branchen generelt?
Som vi ser det, er der udfordringer i forhold til manglen på diversitet og repræsentation i dansk film, både i forhold til køn, etnicitet og aldersgrupper. Manglen på diversitet og repræsentation i dansk film kan være et komplekst og følsomt emne, men det er en udfordring, som filmbranchen står overfor. 

Når det kommer til køn, er der stadig en skæv kønsfordeling i både produktion og casting. Mange kvindelige skuespillere og instruktører kæmper for at få lige muligheder og støtte til at kunne skabe film, og der er også mangel på kvinder på andre nøglepositioner i produktionen, såsom manuskriptforfattere, producenter og fotografer.

Når det kommer til etnicitet, er der også mangel på diversitet og repræsentation i dansk film. Der er en udfordring med at inkludere minoritetsgrupper i både produktionen og i selve historierne. Der er et ønske om at skabe mere mangfoldighed i fortællingerne og en øget repræsentation af minoritetsgrupper, både foran og bag kameraet.

Endelig er der også en udfordring med at inkludere en bred vifte af aldersgrupper i filmproduktionen og i de historier, der fortælles. Det er vigtigt at skabe rum for stemmer og perspektiver fra forskellige generationer og ikke kun fokusere på ungdommen.

Denne mangel på diversitet og repræsentation kan have konsekvenser for den danske filmbranches evne til at engagere et bredere publikum og til at fortælle autentiske og varierede historier, der taler til alle. Det er vigtigt at arbejde på at øge diversiteten og inklusionen i filmbranchen for at sikre, at alle stemmer og perspektiver bliver hørt og repræsenteret.

Hvad har været jeres største succes?
En særlig succes, som vi stadig er stolte og glade over, er vores første dokumentarfilm, Mothers of Rinkeby, der vandt top priser i flere forskellige kategorier på NY FESTIVALS TV & FILM AWARDS i 2019. Det var en enorm anerkendelse af vores hårde arbejde og dedikation til at skabe film, der udfordrer og berører publikum. Vi ser denne succes som en bekræftelse på, at vores mission om at skabe en mere mangfoldig og inkluderende filmindustri er værd at kæmpe for.

Hvis du skal give et godt råd til en beslutningstager i branchen, hvad skulle det så være?
Giv mere plads til nye stemmer og nye narrativer i landskabet, uanset køn, etnicitet, kultur, sprog eller hvad det nu kan være. Vi vil opfordre dem til at komme ud af deres comfort zone og udfordre den etablerede narrativ ved at tage nogle risici og spørge sig selv: "Hvad hvis...?"

Kan du sætte ét ord på, hvad der gør branchen unik?
"Love-hate-relationen" mellem kunst og forretning.

Hvorfor har I valgt at lave jeres eget selskab i stedet for at være ansat i et andet selskab?
At starte vores eget selskab var ikke en let beslutning, men det gav os den frihed og kreative kontrol, som vi havde brug for til at realisere vores vision. Vi ønskede at have muligheden for at fortælle de historier, som var vigtige for os, og ikke at skulle følge et forudbestemt skema eller en andens idéer. Vores selskab er vores drøm, og det er noget, som vi tager meget seriøst. Vi er en filmfamilie, og vores lille pige, som allerede var med på filmset i maven, er en del af den passion, som vi lægger i vores arbejde hver dag.

Hvad er historien bag virksomhedens navn?
Jeg er en die-hard sci-fi-nørd og har Alien og Aliens, som ledestjerner i min filmkarriere. Historien er, at Alejandro Jodorowsky, der samlede et fantastisk team for at lave sin egen fortolkning af Dune, aldrig fik lavet sit mesterværk. Men nogle fra hans team gik videre og fik lavet Alien, blandt andet Dan O’Bannon og H.R. Giger. Produktionsselskabet bag Alejandro Jodorowsky er franske Camera One. Som science fiction-nørd er jeg jo vild med rummet, og følger Elon Musk, det betyder selvfølgelig også hans selskab SpaceX. Så navnet stammer fra begge disse inspirationer – "Camera X".


Facts:
Hvornår er virksomheden etableret?
2018

Hvor mange ansatte er der?

Hvilke produktionsområder fokuserer I på?
Vores hovedfokus er fiktion kort og langt format, og sekundært dokumentarfilm.

Filson Ali er svensk instruktør og producer med rødder i Somalia. På grund af politisk uro flyttede hendes familie til Sverige, hvor hun voksede op i Araby, Växjö, Sverige. Efter gymnasiet flyttede hun til New York, hvor hun opnåede en bachelorgrad i fotografi og en kandidatgrad i film/motion graphic. Mens hun var i New York, udforskede hun ubarmhjertigt spændende professionelle mål inden for mediebranchen. Hendes drivkraft og passion er at opfordre, motivere, uddanne og påvirke ved hjælp af film som platform.
Filson debuterer som spillefilmsintruktør med en historisk drama om vikinger og går i produktion september dette år.

Daniel Bezares er svensk filmfotograf, instruktør og producer med rødder fra Guatemala. På grund af politisk uro flyttede hans mor og lillesøster til Sverige, hvor han voksede op i Stockholm og Malmö. Han lavede sin første musikvideo, da han var 16 år gammel, og har arbejdet med film og visuel kommunikation siden da. For Daniel er en stærk historie af afgørende betydning, og narrativet er altid en prioritet, når han fotograferer en film. Hans kærlighed til kameraet og film er dybt forankret i ham.

 

*****

Producentforeningen har knap 150 medlemsvirksomheder, og der kommer løbende nye til. Vi kører med ujævne mellemrum en serie i nyhedsbrevet, hvor vi giver de nye medlemmer muligheden for at fortælle om sig selv og om deres virksomheder med udgangspunkt i en række standardspørgsmål. Det er selvfølgelig frivilligt at deltage. Vi skriver til de nye medlemmer løbende - og vi er ikke igennem listen endnu. Hvis du også er nyt medlem og endnu ikke er inviteret til at deltage i serien, så tag fat i os. Skriv til bm@pro-f.dk 

Opdateret 24. apr 2024