Vi lever i turbulente og omskiftelige tider.

Det er med blandede følelser at sommerferien nu nærmer sig.

This describes the image

For et år siden var branchen i fuld gang efter corona, ordrebøgerne var fulde og streamingtjenesternes efterspørgsel var stor. Siden kom krigen til Europa, inflationen raser, streamingtjenesterne har mistet vækst og branchens store aftale om betaling for rettigheder til streaming har mødt en samlet mur af afvisning fra tjenesterne med det resultat, at der nu er totalt lukket for udvikling og produktion af tv-fiktion til streaming.
Et meget konkret billede på, at vi lever i turbulente og omskiftelige tider.

Alle parter skal arbejde ihærdigt på at finde en løsning på en konflikt, som lige nu betyder, at mindst 50 tv-serier er sat på hold med meget store konsekvenser for både producenter og filmarbejdere. Konflikten har mange facetter, og det er ikke et spørgsmål om for eller imod betaling af rettigheder. Alle – også streamingtjenesterne – anerkender, at kunstnerne skal have betaling for deres rettigheder, men hvordan betalingen skal ske, hvordan en moderniseret udgave af den danske model skal se ud, er et af de store principielle spørgsmål. Der skal findes en løsning – alternativet er alt for alvorligt for branchen.

Et enkelt lyspunkt er så medieaftalen, som på trods af at det ”kun” blev et smalt forlig både betyder en fremtidssikring af finansieringen af dansk indhold i kraft af kulturbidraget og en modernisering af Public-service puljen. Det lys kan så hurtigt slukkes med et Folketingsvalg i efteråret, hvor mediepolitikken igen risikerer at blive kastebold mellem de politiske blokke.

Lad os alligevel slutte i den optimistiske dur-tone. Tallene for film-, tv- og spilbranchens omsætning i 2020 viste igen, igen en branche i stærk vækst og i supergod form. Branchen omsatte for 8,4 mia. kr. og eksporterede for 2,98 mia. kr. - en kraftig stigning i både omsætning og eksport på hhv. 24% og 61% i forhold til året før. Spilbranchen var den absolutte højdespringer og fordoblede sin omsætning i forhold til 2019.

Der er heldigvis meget stor efterspørgsel efter det indhold danske producenter leverer, og det er en god viden at gå på sommerferien med.

Med venlig hilsen

Jørgen Ramskov
Direktør
Producentforeningen
 

Opdateret 23. jun 2022

Vil du vide mere?