Ventetid

Vi venter med længsel, med spænding og med interesse på at 2023 for alvor kommer i gang. Og mens vi venter, glæder vi os over overvældende kunstnerisk og kreativ anerkendelse til danske film-, tv- og spilproduktioner.

This describes the image

Det er på mange måder ventetid.

Vi venter med længsel på at få gang i produktionen af tv-serier igen efter et hårdt år med produktionsstop. Heldigvis er der nu gode og flerårige aftaler med TV 2 og Netflix, som har startet både udvikling og produktion, og i næste uge starter en ny omgang drøftelser med Viaplay om en flerårig løsning.

Vi venter med spænding på forhandlingerne om et justeret kulturbidrag. Producentforeningen arbejder for en model, der både sikrer den nødvendige finansiering til danske spillefilm, dokumentarfilm og indhold til børn og unge – og fastholder, at Danmark er et bæredygtigt land at investere i for streamingtjenesterne, så væksten kan fortsætte.  Modellen for et justeret kulturbidrag og dermed finansieringen af danske film får også betydning for, hvordan det kommende filmforlig lander. Heldigvis er vi i god dialog med resten af branchen om en model, der står på de to ben.

Vi venter med interesse på at få konkretiseret de mange fine og lovende ord i regeringsgrundlaget om kulturens rolle i samfundet – og især det fokus, regeringen har på de kreative erhverv som vækstmotorer. Her arbejder vi ikke mindst for at få placeret spilbranchen meget mere centralt i politikernes fokus, for her er et stort potentiale. 

Der er naturligvis også udfordringer for branchen. Tv-stationerne er udfordret på 2 områder - den økonomiske afmatning skaber usikkerhed om indtægterne på de kommercielle tv-stationer og hele branchen står overfor nogle strukturelle ændringer fordi satsningen på on-demand vil betyde færre traditionelle tv-slots i udbud. Det bliver en udfordring, branchen skal i gang med . 

Mens vi venter, er der heldigvis masser at arbejde med – bæredygtighed i indholdsproduktion, arbejdet med at sikre hele branchen adgang til kvalificeret arbejdskraft, nye overenskomster og naturligvis arbejdsmiljøet.

Vi har også noget at glæde os over. 3 flotte nomineringer til Oscar på henholdsvis dokumentarfilm kortfilm og den dygtige klipper Mikkel E.G. Nielsen. Ligeledes flot international anerkendelse i form af 3 nomineringer af danske spil til Independent Games Festival. 

Vi kan glæde os over, at 26 af vores medlemmer har en flot række af nomineringer til årets TV-pris den 4. marts. Stort tillykke.

Tillykke også til de mange fine film, tv-serier og præstationer, der er nomineret og hædres ved Robertfesten i februar.
 

Opdateret 26. jan 2023