Udsigt til et turbulent efterår

Sommerferien er slut, og vi kan se frem til et efterår præget af valgkamp og presserende problemer i branchen.

This describes the image

Lørdag den 2. juli var rigtig mange i branchen i gang med en velfortjent sommerferie med udsigt - men med udsigt til et turbulent efterår. Den turbulens fik et nøk op, da De Radikale meldte ud, at statsministeren skal udskrive valg senest start oktober. Ellers får regeringen et mistillidsvotum i Folketingssalen. Bum! 

​Som om produktionsstop for tv-serier og alvorlig strukturel mangel på kvalificeret arbejdskraft ikke var nok, kigger branchen nu ind i et efterår, der bliver domineret af valgkamp i stedet for at have fokus på at få kulturbidraget og resten af medieaftalen i drift og få begyndt forhandlinger om et nyt filmforlig. Når valget udskrives, går lovgivningsarbejdet i stå, og det betyder, at implementeringen af kulturbidraget i bedste fald forsinkes. Kulturbidraget skal sikre den nødvendige ekstra finansiering, så vi i Danmark kan opretholde en stærk national produktion, der ikke alene domineres og besluttes af de internationale streamingtjenesters behov. Det er et problem, at kulturbidraget forsinkes, men et endnu større problem, hvis et nyt flertal i Folketinget helt dropper kulturbidraget. Så er der et pænt stort hul i finansieringen af originalt dansk indhold på tv og film. 

​Medieforliget blev desværre smalt, og den nuværende borgerlige opposition er stærkt imod kulturbidraget. Derfor hænger en af de vigtigste kulturpolitiske beslutninger for dansk film og tv nu i en halvtynd tråd. Det bliver en af efterårets nye store opgaver at sikre den nødvendige finansiering til tv-dokumentar, tv-serier og danske film. Enten ved at kulturbidraget fastholdes eller ved at de blå partier peger på, hvordan de finder de nødvendige penge til fortsat finansiering af dansk indhold. 

​Valgkampen rammer også forhandlingerne om en ny filmaftale. Den eksisterende aftale er enestående, fordi den har opbakning fra et stort og bredt flertal i Folketinget. I Producentforeningen har vi et fromt håb om, at det vil inspirere partierne til en gentagelse. Det haster med langsigtede løsninger. Danske spille-og dokumentarfilm er presset på finansieringen, fordi DR og TV 2 ikke længere har en kulturel forpligtelse til at engagere sig i danske film, og af konkurrencen fra streaming. Det er alvorligt, og udviklingen skal vendes, for dansk film spiller en vigtig rolle for, hvordan vi som borgere oplever vores samtid og samfund, samtidig med at de høster kæmpestor international anerkendelse. 
Derudover skal en ny filmaftale for alvor give spil velfortjent opmærksomhed, støtte og anerkendelse, og ikke bare en videreførelse af spilordningen, som var det, det kunne blive til ved sidste filmforlig. 

​Branchen står altså over for et efterår præget af valgkamp, og derfor er vi uheldigvis også på sidelinjen i forhold til en række presserende problemer. 

​Men noget kan vi heldigvis selv gøre noget ved i samarbejde med fagforeningerne – nemlig at få forhandlet nye individuelle aftaler om rettighedsbetaling med de enkelte streamingtjenester. Den oprindelige rammeaftale betød et katastrofalt produktionsstop, og aftalen er nu bortfaldet. I stedet har et godt samarbejde muliggjort en midlertidig aftale med Viaplay, så de nu genoptager udvikling og produktion af tv-serier i Danmark – og samtidig er forhandlinger med både Netflix og TV 2 nu i gang. 

​Håbet er, at vi relativt hurtigt får løst op for konflikten og igen kan producere indhold til streamingtjenesterne. Vi arbejder også fokuseret videre med at få gang i videre- og efteruddannelse af den arbejdskraft, der er så nødvendig for at branchen kan indfri sit potentiale. 

​Så velkommen tilbage fra ferie og velkommen til et efterår med stor betydning for branchen. 

​Jørgen Ramskov

Opdateret 31. aug 2022

Vil du vide mere?