Transparens og ensartede betingelser

Efter mange års forhandlinger har vi omsider fået en aftale med kunstnerorganisationerne om rettighedsbetaling for fiktion til streamingtjenester. Nu venter vi spændt på et udspil fra regeringen om nyt medieforlig - og samtidig forbereder vi en samlet vision for den danske spilindustri.

This describes the image

Der er travlt. Det er den korte version af starten på 2022. Travlt ude på produktionerne, hvor efterspørgslen efter indhold heldigvis stadig er stor – og travlt når det gælder en række afgørende forhold med stor betydning for branchen.

Lige før jul lykkedes det efter mange års forhandlinger at nå til enighed med en række kunstnerorganisationer om en generel aftale om rettighedsbetaling for fiktion til streamingtjenester. Det var et langt, kompliceret og til tider hårdt forhandlingsforløb, men for producenterne var det afgørende af få skabt transparens og ensartede betingelser på et marked i kraftig vækst – samtidig med at vi naturligvis har fokus på, at det fortsat skal være bæredygtigt for tjenesterne at producere indhold i Danmark. Nu er aftalen indgået og bekræftet i Producentforeningens bestyrelse – og vi er i gang med at præsentere aftalen og dens vilkår for såvel de danske som de udenlandske streamingtjenester.

I januar håber vi omsider at se noget konkret fra regeringen om det kommende medieforlig. Heldigvis tegner der sig politisk opbakning til en fælles branches ønske om et kulturbidrag fra streamingtjenesterne – senest med en klar udmelding fra de Radikale. Kulturbidraget er afgørende for en fortsat finansiering af originalt dansk indhold - indhold udviklet og produceret ud fra vores behov i Danmark og ikke ud fra streamingtjenesternes ønsker om internationale succes. I Producentforeningen er vi glade for de internationale streamingtjenester. De bringer omsætning og ny inspiration til branchen, de producerer i høj kvalitet, og international succes er absolut fantastisk for danske producenter og kunstnere. Men det er altså afgørende, at der fortsat er penge til at producere indhold, der udspringer af vores behov, som har betydning for os og både er originalt og har høj kvalitet. Det er kernen i argumentationen for kulturbidraget, og pejlemærkerne originalitet, kvalitet og betydning er netop kriterierene for den eksisterende Public Service-pulje, som derfor er et helt naturligt sted at investere midlerne fra kulturbidraget. Puljen er et velegnet kulturelt filter. Det sikrer danskerne fortsat adgang til nyt originalt dansk indhold – også gerne hos de internationale tjenester, der frit kan søge puljen og dermed genvinde en del af deres bidrag. Puljen er en succes, men den skal udvides og dens fokus på brede originale programmer i høj kvalitet med betydning for borgere skal fastholdes.

Mens vi spændt venter på regeringens udspil og et stærkt kulturbidrag, er vi ved at færdiggøre en samlet vision for den danske spilindustri. En industri i voldsom vækst med en omsætning i 2020, der for første gang er større end både tv og film. Her har Danmark et kæmpe potentiale i forhold til omsætning, arbejdspladser og eksport, og 2022 bliver året, hvor Producentforeningen for alvor vil sætte spilindustrien på det politiske landkort. 

Opdateret 20. jan 2022

Vil du vide mere?