Producenterne er hårdt presset økonomisk

Forhandlingerne om ny filmaftale er netop skudt i gang. Vi beder om en styrket finansiering og en grundig analyse af vilkårene for dansk film - samt om at spil får sin egen politiske aftale.

This describes the image

Det er et faktum, at de danske film- og tv-producenterne i øjeblikket er uhyre hårdt presset økonomisk. De kommercielle tv-stationer lider under et vigende reklamemarked og bestiller kun i begrænset omfang nyt indhold, og på markedet for tv-serier mangler der lige nu 250 -300 mio. kr.  i mistet årlig omsætning i kølvandet på Viaplays kollaps.
Et trist bevis på tingenes tilstand var, at Deluca Film – et af de ældste og største jyske produktionsselskaber - gik konkurs for få dage siden. Lige nu er fremtiden for den populære tv-serie Hvide Sande uafklaret, og køen af arbejdsløse filmarbejdere vokser. Finansieringen af tv-serier er presset, og det er i stigende grad vanskeligt at sælge serierne i udlandet, fordi streamingtjenesternes investeringer i fiktion er stagneret.

De hårde tider for de danske producenter er yderligere presset af, at både Norge og Sverige har meget favorable valutakurser og tilbyder produktionsrabatter til streamingtjenester, der investerer i lokal produktion.

I Producentforeningen arbejder vi derfor hårdt for at gøre det attraktivt for tjenester som Amazon Prime og Disney+ at investere i danske tv-serier. Vi har talent, kapacitet og ideer nok - men det kræver, at de får økonomisk bæredygtige aftaler om visningsrettigheder og betaling. Det håber vi kan falde på plads hurtigt, så investeringshullet efter Viaplay kan fyldes helt eller bare delvist ud til glæde for hele branchen. 

Der er heldigvis også ting at glæde sig over. Således har Producentforeningen netop udgivet en rapport om digitale spils kulturelle betydning. Det er første gang betydningen af danskernes brug af spil er kortlagt i detaljer, og analysen viser, at fire ud af fem danskere nu spiller digitale spil. Den ældre generation gør det faktisk oftest, og undersøgelsen dokumenterer, at digitale spil en væsentlig del af danskerens kulturforbrug. 

Det resultat kombineret med forslaget om et institut for spiludvikling gør, at vi i Producentforeningen har meget store forhåbninger til, at den danske spilbranche går nogle gode år i møde.

Først trin er en selvstændig aftale for spilbranchen i forbindelse med de kommende forhandlinger om film og spil. Forhandlingerne starter nu, og udover ønsket om en styrket finansiering af dansk film og en selvstændig spilaftale, så presser Producentforeningen på for, at politikerne igangsætter en grundlæggende analyse af vilkårene for dansk film i fremtiden.  Det er der i den grad behov for.

Opdateret 31. okt 2023

Vil du vide mere?