Nu haster det!

Leder i Producentforeningens nyhedsbrev marts 2023: Vi anerkender, at Danmark og resten af verden har store problemer at slås med, og at en medieaftale ikke er det vigtigste for regeringen – men situationen er ved at være desperat for producenter og filmarbejdere.

This describes the image

Overskriften på Producentforeningens sidste nyhedsbrev var: Det er på mange måder ventetid.
Det er desværre stadig situationen og forleden skrev en samlet film- og tv-branche til politikerne – ”Vi har brug for handling nu”. Situationen er nemlig ved at være meget kritisk i den del af branchen, der udvikler og producerer tv-fiktion. Der er ganske enkelt ikke gang i ordrebøgerne, og en afgørende forklaring er den fortsatte uvished om, hvad en ny medieaftale vil betyde.
I december meldte den nye regering ud, at den ville justere medieaftalens beslutninger om et kulturbidrag, så der også indgik et incitament til at investere i nyt dansk indhold.

Producentforeningen hilste justeringen velkommen netop for at sikre, at Danmark forblev et bæredygtigt land at investere i for streamingtjenesterne samtidig med, at de også blev forpligtet til at bidrage til finansiering af danske film.
Vi havde en tro på, at en ny aftale kom på plads hurtigt, så vilkårene for streamingtjenesternes bidrag og investeringer var klarlagt, usikkerheden ryddet af vejen og produktionen igen kom i gang.

Vi anerkender, at Danmark og resten af verden har store problemer at slås med, og at en medieaftale ikke er det vigtigste for regeringen – men situationen er ved at være desperat for producenter og filmarbejdere. Danmark taber ganske enkelt arbejdspladser og konkurrenceevne i disse måneder, fordi vi ikke har aftaler på plads for streamingtjenesternes bidrag og investeringer. 

Det må være muligt at forhandle en begrænset justering af medieaftalen på plads – det haster.

Jørgen Ramskov, direktør

Opdateret 30. mar 2023

Vil du vide mere?