Meget at glæde sig over - og et par ting der bekymrer

Første halvår af 2021 har budt på en række virkelig gode nyheder, et par halvdårlige oplevelser og en enkelt rigtig skidt erkendelse. Med det i bagagen glæder vi os til sommerferien og til for alvor at tale producenternes sag i forbindelse med medieforligsforhandlingerne på den anden side af ferien.

This describes the image

Sommerferien nærmer sig. Første halvår af 2021 har været en rutschetur for vores brancher. Først nedlukninger og restriktioner, der har gjort det ualmindelig vanskeligt at producere som sædvanlig. Et kulturliv der var lukket helt ned, herunder lukkede biografer, og nu er der så fuld knald på genåbningen og rigtig god gang i hjulene. Og der er meget at glæde sig over: 
 

  • Trods restriktioner og mange ekstra omkostninger er der gang i produktionerne over hele linjen – film, tv, spil og reklamer.
  • Producenterne og de øvrige rettighedshavere fik en fremtidssikret ophavsret den 7. juni. 
  • Danske spil- og filmproducenter høstede en række store priser ved internationale festivaler som BAFTA og Oscar og lige nu høster dokumentarfilmen Flugten igen priser på internationale festivaler. 
  • Der er nu fastslået, at vi omsider får gang i medieforligsforhandlingerne til efteråret. 
  • Genåbningen betyder at vi kan se frem til at mødes på Copenhagen TV Festival i august. 


Men der er også halvlunkne områder. Biograferne fik heldigvis lov til at åbne, men stod længe bagerst i køen, og det ser desværre ud til at fortsætte. Det er svært at se logikken i, at biograferne skal lide under afstands- og arealkrav helt frem til 1. september, når vi alle kan bevæge os frit i Parken og på restauranter og cafeer. Biograferne har tidligere vist, at de har fuldstændig styr på at gøre det sikkert for danskerne at se film, så de skal naturligvis sidestilles med cafeer og restauranter, så filmene kan få et publikum.
Kulturlivet har i hele perioden helt generelt ligget lavt i de politiske partiets prioriteringer, og kulturen er gang på gang udeladt i genåbningsplaner og hjælpepakker. Kunst og kultur er for politikere åbenbart stadig noget, danskerne kan undvære. Paradoksalt, når man ser på, hvad danskerne gerne vil bruge tid og penge på. Måske er der et lille omslag på vej – i hvert fald mindes jeg ikke, at der nogensinde er talt så meget om kunst og kultur fra scenerne på det netop overståede folkemøde på Bornholm. Håbet er lysegrønt.


Helt skidt har det været at opleve, hvordan især DR forvalter deres forpligtelser overfor danske film. I de tidligere Medieaftaler ydede DR kulturstøtte til dansk film, men nu tolker DR deres public serviceopgave sådan, at det åbenbart gælder om at optræde mere aggressivt i markedet end de kommercielle tv-stationer. Det viser sig med pressede priser, krav om flere rettigheder, og som noget nyt stiller DR nu også krav om at få en andel af producentens indtægter. DR kan åbenlyst ikke selv finde tilbage på sporet, så det må politikerne så hjælpe dem med i forbindelse med forhandlingerne om en ny medieaftale.


Netop medieaftalen bliver naturligvis den helt store opgave, når sommerferien er overstået. Producentforeningens fokus er at få streamingtjenesterne forpligtet på finansiering af dansk indhold, at få en større og moderniseret public service-pulje og få præciseret DRs opgaver og forpligtelser som en stor og afgørende kulturinstitution. Det bliver en svær og spændende udfordring. Indtil da: Rigtig god sommer! 

Jørgen Ramskov, direktør

Opdateret 30. sep 2021

Vil du vide mere?