Kulturbidraget er ikke en krig mod streamingtjenesterne

Forhandlingerne om en ny medieaftale er i fuld gang, og et af elementerne forventes at blive et kulturbidrag fra streamingtjenesterne.

This describes the image

På kanten af maj måned er det fristende at lave en lettere omskrivning af den gamle sang – Kom maj du søde – medieforlig. For selv om forhandlingerne fortsat er i gang og ambitionen om et bredt medieforlig stadig lever, så ser det heldigvis ud til, at regeringen og dens støttepartier er meget klare i mælet, når det gælder streamingtjenesterne: De skal bidrage til den fortsatte finansiering af originalt dansk indhold. I en tid med store strukturelle forandringer og internationale streamingtjenester og tech-giganter, der dominerer vores mediehverdag, så er det nødvendigt at sikre penge til indhold, der har sit udspring her, handler om os, vores liv og det der optager os i vores lille land og sprogområde.

Kulturbidraget er ikke en krig mod streamingtjenesterne – selv om nogle gerne vil fremstille det sådan. Streamingtjenesterne bidrager med indhold af høj kvalitet, de tager chancer, og de skaber fantastiske muligheder for både danske producenter og filmarbejdere. Derfor skal de fortsat være til stede, men deres forretningsmodel er det internationale marked, og derfor kan vi ikke overlade til dem at sikre originalt dansk indhold – hvad enten det er tv-serier, dokumentarfilm eller indhold til børn og unge.  

Heldigvis har vi et mangfoldigt udvalg af dansk indhold på vores skærme i høj kvalitet, og det skyldes en årelang tradition for politisk støtte og regulering. Så herfra skal der lyde et højt hurra til regeringen for at holde fast i målsætningen om et kulturbidrag fra streamingtjenester.

Producentforeningen håber fortsat på et bredt forlig, så mediepolitik ikke bliver en politisk kastebold, men vores opfordring er også klar: Et bredt forlig må ikke blive på bekostning af kulturbidraget.

Vi minder også om, at djævelen ligger i detaljen. Medieforliget er meget mere end kulturbidraget. DR og TV 2's forpligtelse til aktivt at støtte danske spille- og dokumentarfilm, DR's rolle som medspiller og ikke modspiller til de uafhængige producenter og en nødvendig modernisering af public service-puljen, der står til at til at vokse betragteligt i de kommende år. 

Vi venter spændt på, hvad der sker i løbet af maj og på et forhåbentlig stærkt og bredt medieforlig.


Jørgen Ramskov

Direktør

Opdateret 2. maj 2022

Vil du vide mere?