Færre midler at investere for

Så er 2024 i gang – forhåbentlig med lidt lysere udsigter for branchen. Men det er et blandet billede, der tegner sig.

This describes the image


Lad mig starte med det lyse. Her forsikrer kulturministeren og hans embedsmænd branchen om, at Kulturbidraget er på plads og garanterer et provenu på ca. 100 mio kr. til filmstøtte og public service-pulje i 2025. Der gik procedurekoks i vedtagelsen af loven om kulturbidrag i slutningen af 2023, så nu skal lovforslaget i høring igen – men trods forsinkelsen kommer de hårdt tiltrængte penge ud til branchen som planlagt.

Det er også positivt, at Amazon Prime nu melder om en ny strategi: ”Local - not global” med klare udtalelser fra selskabet om at satse på det danske marked – både scripted og non-scripted. Amazon Primes investeringer i nyt dansk indhold vil lande på et tørt sted og jo før jo bedre.

I det lyse hjørne af billedet er også det nye udkast til ophavsretslov. Her er forslaget, at producenterne nu skal have adgang til brugsdata fra streamingtjenester for at styrke transparensen, som på dette område halter efter tv. Producentforeningen har i sit høringssvar givet en række konkrete anbefalinger til, hvordan den foreslåede bestemmelse gavner producenterne og sikrer den helt nødvendige viden om brugen på streamingområdet.

Der, hvor lyset ikke er trængt igennem endnu, er fortsat på markedsudviklingen og dermed producenternes økonomi. Der var sidste år meget fokus på den økonomiske krise hos fiktionsproducenterne. Men tal for 2023 og i den grad 2024 viser desværre også, at tv-branchen har store problemer. Her er det især udviklingen på annoncemarkedet, der presser de kommercielle tv-stationer. 

Sidste år overhalede annonceomsætningen på sociale medier for første gang omsætningen på tv, og i år fortsætter den tendens. Techgiganternes dominans på annoncemarkedet har allerede alvorlige konsekvenser for tv-producenterne. Der er ganske enkelt færre midler for broadcasterne at investere for og dermed mindre dansk indhold. Det går i sidste instans også ud over brugerne og mængden af dansk indhold, de får adgang til på tv og on demand. Det er oplagt, at politikerne skal se på, hvordan vi ikke bare undgår, at techgiganterne eroderer annoncemarkedet, men også sikrer at danskerne i fremtiden har adgang til dansk indhold. 

I vores egen lille verden startede 2024 med annonceringen af en lykkelig skilsmisse. Producentforeningen og de danske spilproducenter går hver til sit som resultat af en række interne drøftelser. Begge parter er enige om, at de hver især står bedst ved at fokusere på deres respektive kerneområder. Producentforeningen ønsker spilproducenterne held og lykke med at få etableret en stærk organisation, der kan favne den brede skare af danske spilproducenter.

Og så glæder vi os til den årlige Robert-prisuddeling i morgen. Festivaler og prisuddelinger er vigtige udstillingsvinduer for dansk film, og vi glæder os over, at to danske film nu igen repræsenterer Danmark på Berlin Film Festival samt at en dansk kortfilm også i år er nomineret til en Oscar. 

Opdateret 2. feb 2024

Vil du vide mere?