En perfekt storm

Film- og tv-branchen er havnet i den perfekte storm: produktionsstop, økonomisk krise, konkurrence fra nabolandene og et smalt medieforlig.

This describes the image

Det er fuldstændig surrealistisk at tænke blot et år tilbage. I november 2021 stod film- og tv-branchen på kanten af en stor optur. Fulde ordrebøger, investeringsvillige streamingtjenester og mangel på kvalificeret arbejdskraft var det, vi talte om.

Klip til november 2022. Ingen streamingtjenester har igangsat udvikling eller produktion af serier i snart 11 måneder, produktioner og udvikling flytter til vores nabolande, og danske filmarbejdere er uden job og økonomisk hårdt presset – det samme gælder producenterne.

Der er ganske vist stadig gang i produktion af spillefilm, dokumentarfilm og tv-programmer, men selv om det lysner for nye aftaler med streamingtjenesterne, har produktionsstoppet på fiktion slået et gigantisk og langsigtet økonomisk hul i branchen med voldsomme konsekvenser til følge.

Branchen er havnet i en perfekt storm – fremkaldt af en række faktorer. Branchen gennemlever lige nu et langvarigt produktionsstop pga. konflikten om niveauer og modeller for rettighedsbetaling og selv om der er aftaler på vej, som løser op for konflikten, vil konsekvenserne for væksten og beskæftigelse række langt ind i de kommende år. Samtidig står vi midt i en verdensomspændende økonomisk krise. Viaplay har meldt en spareplan på 1 mia. kr ud for 2023, for nylig viste en undersøgelse at 16 pct af danske husstande har opsagt en eller flere tjenester, og inflationen er historisk høj.

Oven i kriserne er konkurrencen fra Norge og Sverige skærpet. Begge lande har nu indført produktionsrabatter, der gør det ekstra attraktivt at investere i lokal produktion. På toppen af alle problemerne er der stor politisk usikkerhed om rammevilkårene, fordi det trods mange anstrengelser endte med et smalt medieforlig. En usikkerhed der er ødelæggende for den langsigtede stabilitet i branchen. Vi har brug for stabilitet for at få gang i hjulene igen og gøre Danmark til et attraktivt land at investere i - til gavn for dansk kultur og for branchen selv. 

I Producentforeningen er vi fortsat stærke tilhængere af, at streamingtjenesterne bidrager til finansieringen af originalt dansk indhold. Det er helt afgørende i en globaliseret tid – og vi er tilfredse med, at medieaftalen tog det første skridt til at få etableret en model. 

Lige nu ser vi en række positive signaler fra flere partier i retning af et bredt politisk samarbejde, og det håber vi også betyder, at vi hurtigt kan få etableret brede aftaler om, hvordan rammevilkårene for branchen skal være i fremtiden.  

Kun sådan får vi skabt den stabilitet, branchen har brug for midt i et heftigt økonomisk stormvejr.

Opdateret 22. nov 2022

Vil du vide mere?