Der mangler hænder!

Der er travlt i både film- og spilbranchen. Det betyder udfordringer med at skaffe den nødvendige arbejdskraft, og derfor er vi i gang med en stor kortlægning af brancherne.

This describes the image

Der er travlhed i den danske film- og tv-branche. Efterspørgslen efter vores historier og vores indhold er kolossal – både fra danske og udenlandske kunder. Det er godt for både producenter og filmarbejdere, men det afdækker også, at branchen står overfor nogle alvorlige kapacitetsproblemer. På godt dansk: Der mangler hænder!
Producentforeningen har fået kortlagt de kommende års udfordringer med at skaffe den nødvendige arbejdskraft, fordi vi heldigvis kan se, at den nuværende efterspørgsel efter originalt dansk indhold vil forsætte i mange år endnu. Og det gælder ikke kun film- og tv-branchen. Kortlægningen viser, at også spilbranchen sukker efter arbejdskraft på en række funktioner. Med udgangspunkt i kortlægningen samlede vi en bred kreds af fagforeninger, uddannelsesinstitutioner, filmfonde og andre med interesse i film- og tv-området til et møde for at sætte gang i en samlet proces med at rekruttere, uddanne og ikke mindst efteruddanne arbejdskraft til film- og tv-branchen, og en tilsvarende proces for spilbranchen er på vej. Opgaven er stor, meget stor, for estimatet er, at alene film- og tv-branchen i 2025 vil 1900 årsværk. Der er heldigvis stor enighed om at tage fat, og i de kommende måneder vil området blive yderligere kortlagt, så en samlet branche i foråret kan indkalde til en stor konference med fokus på at rekruttere, uddanne og efteruddanne, så vi fortsat kan møde efterspørgslen efter det gode danske indhold.

En anden væsentlig udfordring blev drøftet på et seminar på DFI tidligere på ugen, nemlig hvordan branchen bliver mere bæredygtig. Det er desværre et faktum, at vi i Danmark ikke er i front på det område, og det skal ændres – meget hurtigt. Vores kunder, dem der finansierer os og også vores brugere vil i stigende grad forvente, at vi også tager en del af ansvaret for en mere bæredygtig verden. Seminaret viste heldigvis, at der faktisk er mange muligheder for at reducere klimaaftrykket her og nu – og at der er en stor vilje til at tage fat på opgaven nu. Faktisk er vurderingen at vores nuværende film- og tv-produktioner kan reducere klimabelastningen med 40-50 % med relativt enkle midler og metoder. Tjek hjemmesiden bftp.dk og kom godt i gang.

Efteråret har heldigvis også vist at danskerne nu igen går i biografen endda i stor stil. En række store premierer på danske og udenlandske film har skabt ny optimisme for biograferne og dermed også for producenterne efter en lang trist corona-nedlukning. 

Apropos premierer så havde Producentforeningens nye hjemmeside premiere i denne uge, og den er værd at tjekke ud – bl.a. for at se vores udspil til de kommende medieforhandlinger.

Opdateret 29. okt 2021

Vil du vide mere?