Dansk film- og tv-branche i en ny geopolitisk situation

Vi skal passe på den danske indholdsproduktion og på hele det sårbare økosystem i branchen. Det er tydeligt i den nye geopolitiske situation, og det er det, som vi kommer til at fokusere på, når vi stiller skarpt på kulturens vigtige rolle i tre debatter på Folkemødet.

This describes the image

Foto: Folkemødet/Pelle Rink 

Mandag morgen vågnede vi op til endnu en tankevækkende udmelding fra den anden side af andedammen; nemlig den amerikanske præsidents ønske om at indføre told på 100 pct. på alle film produceret i udlandet. Det er endnu uklart, hvilken betydning det vil få for den europæiske og danske film- og tv-branche, men vi tolker Donald Trumps forslag som et udtryk for, at han først og fremmest gerne vil fastholde amerikanske produktioner og dermed arbejdspladser hjemme i USA.

Udover at følge med i hvad der foregår i Trump-land tæller vi ned til årets Folkemøde. Producentforeningen er  i år medarrangør af tre events, der alle på hver deres måde afspejler, hvordan vores branche er dybt afhængig af både det sårbare nationale og internationale økosystem, der begge er med til at sikre den værdifulde danske indholdsproduktion.

Den nye, volatile verdensorden kommer helt sikkert til at præge årets Djøf-stortion på klippeøen. Under overskriften ”What are we fighting for? – kulturens rolle i krisetid” sætter vi sammen med Dansk Skuespillerforbund og med Mette Horn, Malene Flindt Pedersen, Camilla Mordhorst m.fl. og Anna Libak fra Weekendavisen som ordstyrer fokus på vores branches værdi og rolle i et sikkerhedspolitisk perspektiv. De økonomiske og politiske ideologier har en tendens til at spille hovedrollen i krisetider, så derfor skal vi tale om, hvordan og hvorfor kulturen er vigtig, når det kommer til at løse de problemer, som vi står overfor lige nu.

I en helt anden rolle er Mette Horn anklager i vores retssalsdrama: ”Thi kendes for ret: Kreativitet på anklagebænken”. Her skal de kreative erhverv forsvare påstanden om, at de skaber vækst, talent, fremmer bæredygtighed og styrker vores samfund og sammenhængskraft. Vi har en prominent politiker i rollen som dommer, og publikum er juryen, der hjælper med at afsige "dommen". De tiltalte repræsentanter for de kreative erhverv er:  Ørnulf Johnsen, CEO, &Co. Kasper Fredshavn, CEO og Partner i Drive Studios samt bestyrelsesleder i Producentforeningen, Majken Kalhave, direktør, Creative Denmark og Niels Wetterberg, direktør, Games Denmark. Brian Mikkelsen, direktør for Dansk Erhverv, er indkaldt som vidne.

TIl slut inviterer vi sammen med TVMF og Dansk Skuespillerforbund  de unge fra bl.a. Bornholms gymnasium til debat under overskriften ”Hjælp os med at lave dansk film og tv til jer.” Dansk film og tv har i generationer fortalt historier, der har samlet os. Men i dag er mediebilledet forandret, og udenlandske streamingtjenester fylder mere end nogensinde især hos de unge generationer. Det håber vi at få en rigtig god og givende debat med dem om, så vi kan få hjælp til at forme fremtidens fortællinger.

Jeg glæder mig til skabe opmærksomhed omkring vores branche på Folkemødet og håber på at møde en masse af jer derovre.

Anna Porse Nielsen, direktør, Producentforeningen

 

 

Opdateret 15. maj 2025

Vil du vide mere?