Anbefaling: En national handlingsplan for spiludvikling

Producentforeningen anbefaler, at der med inspiration fra musikhandlingsplanen skal udvikles en national handlingsplan for spiludvikling. Handlingsplanen kan bestå af initiativer vedr. uddannelse, talentudvikling, eksport mv. og fornys hvert fjerde år

I Danmark er spil traditionelt set ikke anerkendt som et kulturelt område på linje med film, musik og litteratur. Det er til trods for, at digitale spil er for alle danskere og er en vigtig del af danskernes kulturforbrug. Erhvervspolitisk er spil blevet opfattet som en umoden branche, i stedet for at man fra politisk side ser mulighederne i en stærk industri, der ifølge de seneste økonomiske nøgletal har præsteret en stigning på ca. 350 pct. i omsætning i perioden 2017-2021 og en seksdobling af eksporten. Danmark har potentialet men mangler en samlet national indsats og strategi, i stedet for at spil blot indgår som fire linjer i den syv sider lange filmaftale
for 2019-2023. Til sammenligning vedtog den norske regering allerede i 2019 en national strategi for spil som kultur og erhverv.

Det nye institut for spiludvikling, som regeringen har lagt op til i sit finanslovsudspil, bliver et historisk gennembrud for spil. Producentforeningen anbefaler at gå et skridt videre og lade det indgå i de kommende forhandlinger, at der skal udarbejdes og vedtages en national handlingsplan for spil i Danmark i lighed med musikhandlingsplanen, og at fremtidige politiske initiativer på spilområdet fremadrettet skal indgå i spilhandlingsplanen i stedet for filmaftalen.

Spilhandlingsplanen skal både fokusere på kultur og erhverv og forankres i Kulturministeriet, som skal arbejde tæt sammen med relevante ministerier såsom Erhvervsministeriet, Udenrigsministeriet (Trade Council), Børne- og Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet. Nogle initiativer kan fx løses i det nye institut for spiludvikling eller i Vision Denmark (klyngesamarbejdet for spil, film, animation og XR). Handlingsplanen skal binde de forskellige initiativer sammen på tværs af ressortområder og sikre koordinering og synergi.

Handlingsplanen kan for eksempel indeholde initiativer vedrørende:
• Talentudvikling og styrkelse af uddannelserne
• Eksportfremmeindsats
• Promovering af spil som kultur i Danmark
• Tiltrækning af investorer
• Grøn omstilling

Handlingsplanen skal fornys hvert fjerde år og indeholde klare målsætninger, som kan bruges til evaluering. Efter de politiske forhandlinger om spil igangsættes arbejdet med at udvikle den første handlingsplan i tæt dialog med spilbranchen og andre relevante aktører på spilområdet.

Opdateret 21. sep 2023