Lyspunkter i en krisetid

Medieforliget var et af flere lyspunkter i foråret, men det ser stadig tungt ud i film- og tv-branchen.

This describes the image

Sommerferien venter forude efter et meget hektisk forår, der bød på svære betingelser for film- og tv-producenterne og dermed hele branchen – men heldigvis også på lyspunkter. 

Det absolut største lyspunkt var den brede medieaftale, der omsider brød med mange års ideologiske kamp om medieområdet, indførte et kulturbidrag og skabte ro om rammebetingelser for streamingtjenesternes investeringer. Efter sommerferien tager vi så fat igen. Det gamle ordsprog om, at djævelen ligger i detaljen,  gælder i den grad den kommende lovgivning. 

Med kulturbidraget er der heldigvis nu fundet en del af den nødvendige finansiering til en ny filmaftale – håbet herfra er, at også den kan samle et bredt flertal. Det har dansk film brug for. 

En ny aftale om rettighedsbetaling på spillefilm mellem Netflix, Create Danmark og Producentforeningen var bestemt også et lyspunkt og et signal om, at vi fortsat er et interessant land at investere i. Og apropos investeringer så rykkede BBC ind på det danske marked med fuld musik og købte et af branchens store gamle selskaber, STV. Igen et stærkt signal om, at vi har talent, kompetencer og erfaring i branchen, som er interessant at investere i.

Lyspunkterne kan dog ikke skjule, at der er krisetider i både film og tv-branchen. Seneste konkrete eksempel er Warner Bros. Discoverys beslutning om at lukke deres danske selskab. Ganske vist vil Warner fortsat producere indhold i og til Danmark, men det vil fremover blive styret fra Sverige. En trist beslutning, der føjer yderligere afskedigelser til bølgen af fyringer her i foråret.

Der er ikke enkelt årsag til krisen, og det gør den kompliceret at få løst op. En uskøn blanding af spareplaner hos broadcastere og streamingtjenester både nationalt og internationalt, svigtende abonnementssalg, uro om rammebetingelser for investeringer, fravær af produktionsrabatter og en helt skæv valutakurs i forhold til Norge og Sverige er alt sammen en del af forklaringerne på, at branchen ikke er i topform her midtvejs i 2023. Men medieaftalen og solide tegn på økonomisk vækst peger heldigvis på, at nogle af forhindringerne for fornyet vækst nu er væk. 

I mellemtiden fortsætter væksten i spilbranchen. Medieomtale af et par selskabslukninger og konkurser har skabt spekulation om krise også her, men det er langtfra tilfældet. Den danske spilbranche står stærkt og får forhåbentlig også et solidt økonomisk rygstød, når politikerne til efteråret skal forhandle filmaftale, herunder vilkårene for spilstøtte. Her er et af Producentforeningens forslag oprettelsen af et selvstændigt institut for spiludvikling og en national handlingsplan for spil.

Rigtig god sommer! 

Jørgen Ramskov
Direktør, Producentforeningen
 

Opdateret 29. jun 2023

Vil du vide mere?