TvPrisen 2013 - vinderne

TvPrisen er uddelt. For 14. gang er TvPrisen uddelt - som afslutning på 2 dages TvFestival. 

Årets største fest i tv-branchen kulminerede fredag aften i Tivoli Congress Center med uddelingen af årets TvPriser. Ibi Støving (TV 2), Adam Duvå Hall (TV3) og Jacob Riising (DR) var værter for showet, og i salen sad den samlede danske tv-branche.
Spændingen er udløst og vinderne fundet. I alt er der uddelt 27 priser til programmer og personer, som har gjort sig bemærket i det foregående år. Der er priser til dem, der er på skærmen, og priser til dem, der står bag programmerne. Til værter og medvirkende, til programmer og serier, til alle genrer og alle aspekter af dansk tv. Se samtlige vindere samt juryens motiveringer nedenfor.

TvPrisen afslutter to dages TvFestival og er arrangeret af Producentforeningen.

1. BEDSTE DOKUMENTAR
MIN BARNDOM I HELVEDE, KRAGEFILM OG MASTOMEDIA, DR1

MIN BARNDOM I HELVEDE er en stærk og insisterende film, hvor vi bliver taget med på en rejse af en kvinde, der har indset og anerkendt, at hendes barndom var et helvede, og nu vil hun videre. Afsenderen og rejsen er soleklar, og med Lisbeth Zornig bliver man holdt i hånden igennem alle rædslerne, i en film, der går ekstremt tæt på, men aldrig bliver for privat. Det er en fremadrettet film, der tænder et håb og lærer os, at vi alle må tage ansvar i vores liv.

2. BEDSTE FAKTASERIE
KORRESPONDENTERNE, TV 2 NEWS, TV 2
Vi bliver grebet af evnen til at gøre den store verden mindre. Med en cocktail af stærke karakterer, fortælleglæde og indbydende form inviterer serien os med på en rejse til verdens brændpunkter.
Korrespondenterne er serien, der henter verden hjem til seerne og gør de historier, der i udgangspunktet ligger langt væk fra en dansk virkelighed, nærværende og vedkommende for den enkelte dansker. En svær disciplin, som syner både let og legende på skærmen.

3. BEDSTE REPORTAGESERIE
UNDSKYLD VI ER HER, EYEWORKS, DR1
"Undskyld vi er her" er en reportageserie, der med boblende fortælleglæde, stor production value og et fantastisk cast bryder konventionerne i en til tider fastlåst reportagegenre. Det er hamrende underholdende, krydret med den helt rigtige mængde samfundsrelevans, og det faktum gør serien til den retmæssige vinder af Årets Bedste Reportageserie 2013.

4. BEDSTE NYHEDSHISTORIE
WATERFRONT: DSBS HEMMELIGE VÅBEN, DR NYHEDER, DR1
Afsløringen af DSBs og Waterfronts hemmelige plan om at lukke munden på en kritisk journalist får seerne til at tabe kæben. For umiddelbart lyder det som plottet til en politisk thriller. Men ved hjælp af gode kilder og grundigt gravearbejde dokumenterer 21 Søndag, at virkeligheden nogle gange overgår fantasien.
Magtfordrejning foregår bag lukkede døre, og historier om emnet er svære at grave frem. Når det lykkes på denne måde at hive det skjulte frem i offentlighedens søgelys, fortjener det en pris.

5. BEDSTE NYHEDS-EVENT/LIVE-DÆKNING
AMERIKANSK VALGAFTEN, TV 2/NYHEDERNE, TV 2 EVENT, TV 2 NEWS m.fl., TV 2 OG TV 2 NEWS
Scenen er sat fra første billede. Vi er til præsidentvalgfest i USA på TV 2.
En sikker vært går gennem billedet og fortæller os præcist og afslappet, hvad vi kan vente os. Han introducerer medværter, indslag og gæster – man er i godt selskab.
Aftenen igennem veksler indslag, analyser, reportager og interviews med gæster i højt og sikkert tempo. De udsendte korrespondenter bringer stemninger og facts hjem fra forskellige steder i USA. OG vi får finalen. En virkelig flot gennemført valgaften – hvor ventetid fyldes begavet ud og leder op til finalen.
Live tv når det er udført bedst.

6. BEDSTE AKTUALITETSPROGRAM
DEADLINE, DR NYHEDER, DR2
Juryen ønsker at hylde et aktualitetsprogram, der vækker opsigt med fremragende håndværk og stort mod.
Deadline tør prioritere, Deadline tør provokere og Deadline tør udfordre - også det umiddelbare offer. Martin Krasniks interview med Lars Hedegaard blev legendarisk, allerede inden det løb over skærmen, for modigt vedholdende søgte Krasnik svar. Vi blev underholdt til et punkt nær fryd og fysisk ubehag. Det er godt fjernsyn.
Når Deadline er allerbedst, tilbyder programmet netop det interessante perspektiv på den aktuelle dagsorden. Deadline er årets aktualitetprogram - og forbilledlig.

7. BEDSTE SPORTSPROGRAM
OL STUDIET - GOOD EVENING LONDON, TV 2 SPORTEN, TV 2
Juryen har valgt TV 2s dækning af OL i London 2012 som vinder, fordi de
satte hyldesten i højsædet for de olympiske deltagere og skabte en moderne folkelighed, hvor sportsjournalistik gik hånd i hånd med en værdig og uhøjtidelig cadeau. Den formåede at give både de danske medaljetagere og seerne en gåsehudsfornemmelse.
TV 2 Sporten formåede at få bydelen St Katharine Docks til at syde af
stolthed over de gode resultater.
TV-mæssigt bør modet for at tænke det traditionelle sports-magasin ud af
boksen honoreres. Festen blev sat i gang i London  - og depechen blev sendt videre ind i danskernes stuer.

8. BEDSTE LIVSSTILSPROGRAM
DEN STORE BAGEDYST, DR LIVSSTIL, DR1
Programmet vinder, fordi det både i form, indhold og eksekvering definerer og ikke mindst rammer plet i den nye ”hjemmelavede” trend i livstilsgenren. Det er et befriende modigt emnevalg, og programmets skønhedsfejl medvirker i sjælden grad til, at hele programmet, dets værter og ikke mindst deltagere virker ægte og hjemmebagte - og det går som varmt brød!

9. BEDSTE BØRNEPROGRAM
RAMASJANG MYSTERIET, DR B&U, DR RAMASJANG
"Ramasjang Mysteriet" er en god ide, udfoldet stærkt visuelt og med høj production value. Scenografi og look på programmet er gennemført, opfindsomt, finurligt. Værten er musikalsk, charmerende og dygtig - og har den særlige evne, at han giver stor plads til de medvirkende børn. Musikken er skøn, sangene er gode, skurkene er perfekt balanceret mellem sjov og uhygge, så de små kan være trygge, og vi glæder os over legen i programmet, som giver lyst til meget mere leg ude i virkeligheden.

10. BEDSTE KONKURRENCEDREVNE SERIE
DIVAER I JUNGLEN, EYEWORKS, TV3
Prisen går til en programserie, der har formået at puste ekstra liv i realitygenren. Med høj production value, masser af reality og humor både i cast og klip træder programserien et skridt op i forhold til sin genre. Samtidig er der tale om en velkomponeret konkurrence, som er nem at afkode og aldrig lader seeren i stikken. Den er ren og tro mod sin genre – med et glimt i øjet. Den er godt forløst og præmissen er ren. Vi følte os rigtig godt underholdt, med et smil på læben hele vejen. Prisen går til Eyeworks for Divaer i junglen.

11. BEDSTE KARAKTERDREVNE SERIE
FAMILIEN FRA BRYGGEN, METRONOME PRODUCTIONS A/S, TV3
Årets tv-pris for bedste karakterdrevne serie går til solidt underholdende tv-håndværk - stærke karakterer, og til et mikrokosmos baseret på den simple - og gode idé.
Grundstenene er karakterer, der – uanset iscenesættelse og selviscenesættelse – modigt har vist sider af sig selv, som kun de færreste vil gøre.
De er langtfra stuerene – til gengæld har de med garanti skabt debat i ti-tusinder af danske stuer, når de har været på skærmen.
Det er Linse, Mobber, Pixie og Stephanie - Familien Fra Bryggen.

12. BEDSTE FACTUAL ENTERTAINMENT
GINTBERG PÅ KANTEN, DR LIVSTIL, DR1
Programmet vinder, fordi det indkapsler kategorien på allerbedste vis. Det er både faktuelt undersøgende og særdeles underholdende. Programmet rummer en lethed og en ægthed, som er befriende. Castet føles ikke castet. Værten er sympatisk og oprigtigt nysgerrig. Strukturen er glasklar. Man griner med folk og af de fordomme, der efterprøves. Det er godt håndværk, og man får lyst til at se mere.

13. BEDSTE TV-UNDERHOLDNING
MAESTRO, NORDISK FILM TV A/S, DR1
Maestro er et modigt og veleksekveret underholdningsprogram. Trods fokus på et nicheområde som klassisk musik formår programmet at engagere seeren og formidle et komplekst indhold på en overraskende veloplagt måde. Det lykkes således - på imponerende vis - Maestro at begejstre seere langt ud over den målgruppe, som sædvanligvis hører klassisk musik.  Desuden er energien og det smittende engagement hos programmets medvirkende, sammen med den flotte visuelle eksekvering, med til bringe programmet op i underholdningens superliga.
Derfor har juryen valgt Maestro som Årets Bedste Underholdning.

14. BEDSTE TV-SATIRE/COMEDY
ABSURDISTAN, DOUGLAS ENTERTAINMENT, DR3
TV satire er en humoristisk, udfordrende og samfundsrelevant udtryksform, hvis formål er at sætte fokus på urimelige, uhensigtsmæssige og dumme forteelser i samfundet.
Når TV satire fungerer allerbedst, sætter den dagsorden, ændrer normer og underholder på en og samme tid. For at opnå dette skal folkene bag satire investere sig selv og turde gå til kanten – også med risiko for at falde ud over den.
Absurdistan og folkene bag har præsteret det hele, og derfor vælger juryen at give programmet prisen for Årets Bedste TV-Satire/Comedy.

15. BEDSTE TV-DRAMA
BORGEN III, DR FIKTION, DR1
Juryen finder vinderen af Bedste danske tv-drama 2013 feltets mest modige og risikable projekt. Trods sin bredde og store seertilslutning har vinderen insisteret på at ville os noget, som ikke før er set på dansk tv. På en internationalt finansieret motorvej af skandinavisk crime kører serien som en spøgelsesbilist i den modsatte retning . At lave dramatik i en dagsordensættende arena med referencer til begivenheder og personer, der har direkte indflydelse på vores liv her og nu, er en stor og udfordrende opgave. Men med et forbilledligt håndværk og et aldrig svigtende højt dramaturgisk niveau har forfatterrummet knækket koden.
Det baner vejen for de velproducerede præstationer foran og bagved kameraet.
Det er vedkommende og relevant dramatik, når det er bedst.

16. BEDSTE TV-EVENT
ZULU AWARDS 2013, MASTIFF A/S, TV 2 ZULU
Det er altid en udfordring at lave en tv-event, som skiller sig ud og bliver husket. Men i år er der ét show, der har formået at gøre netop dette. Et show, der markerer sig med sit modige valg af location, sit autentiske udtryk og følelsen af spontanitet. Et show, der tager et ikonisk – og politisk sprængfarligt – sted og bruger det som ramme om en uhøjtidelig og fantastisk fest. Det er selvfølgelig … Zulu Awards!

17. ÅRETS NYSKABELSE – FAKTA
PIND OG HOLDT I USA, UNITED PRODUCTION APS, DR2
Pind og Holdt er underholdning, debatprogram og roadmovie i ét kinderæg. Idéen er enkel, men turen gennem Guds eget land i selskab med det kompromisløse venstrefløjs-ikon Holdt og den syngende Venstrepolitiker Pind er intet mindre end genialt tv. De har umiddelbart intet andet til fælles end frihedstrangen og kærligheden til USA, men undervejs fornemmes andet og mere end den sædvanlige skyttegravsretorik. Serien er intet mindre end en nytænkende og vanedannende cocktail af amerikansk kulturhistorie, politisk debat, aktualitet, universalitet og store følelser serveret i ualmindelig godt selskab.

18. ÅRETS NYSKABELSE – UNDERHOLDNING
RIISINGS FLOTTE TALKSHOW, MASTIFF A/S, DR ULTRA
For at få prisen som årets nyskabelse skal vinderprogrammets idé og indhold være nyt, danskudviklet og både veludtænkt og veludført. Årets prisvinder er det hele. Med sin flotte tilrettelæggelse, flotte production value og flotte vært er Riisings Flotte Talkshow i en klasse for sig.
Programmet formår at samle både børn og voksne foran fjernsynet med et vildt vrid på det klassiske talkshow. Og man bliver oprigtigt i tvivl om, hvorvidt programmet egentligt er et meget børnevenligt voksenprogram eller et meget voksenvenligt børneprogram. Og deri består det nye og friske, som sikrer programmet prisen.
Jacob Riising, gæsterne og indholdet taler hverken op eller ned til sit publikum. Det engagerer seerne lige over. Og det er både nyt og flot.

19. BEDSTE KVINDELIGE TV-VÆRT
TINE GØTZSCHE (TV AVISEN), DR NYHEDER, DR1
Hun er den sejeste tv-værts-dame i dansk tv med mest værktøj i sin tv-værts-kasse. Hun jonglerer med hardcore nyheder og kongestof med lige begejstring og professionalisme. De mange skills hun jonglerer med, gør hende til den bedste. Vi bliver nærmest stolte som danskere, når hun med sit store sprogkunskab interviewer på diverse sprog. Tine har charme og pondus og en naturlighed i fjernsynet.
Hun formidler det relevante og fylder aldrig for meget. Hun bevarer altid sin integritet - og derfor er det så trygt, når Tine er i stuen. For lige meget hvad der sker i verden og af tv-kiks i en live sending - så gør det ingen ting, for vi ved, at Tine klarer den. Og det gør hende til årets bedste kvindelige vært 2013.

20. BEDSTE MANDLIGE TV-VÆRT
ANDERS BREINHOLT (NATHOLDET) NORDISK FILM TV A/S, TV 2
Årets rødhårede mandlige TV-vært kan lidt af hvert. Han er, som han selv har sagt, ikke bleg for at klappe en flæskesteg i Go’ Morgen, han kan lytte sig frem til biltyper på deres blinklyd, han er tidligere spejder, han er kongelig hofleverandør af prisuddelinger, han er Falckredder, han er showvært -  og han er mand for at tage den sene tjans på Natholdet. Anders Breinholt er selvfølgelig årets mandlige TV-vært 2013.  Fordi han aften efter aften laver sit sarkastiske, humoristiske talkshow med hjerte og varme. Mange har prøvet før ham – det er lykkedes for Anders.

21. ÅRETS VÆRTSTALENT
JOAKIM INGVERSEN (ULTRAHUSET - HER STYRER VI!), METRONOME PRODUCTIONS A/S, DR ULTRA
Årets værtstalent Joakim Ingversen har et usædvanligt godt talent for at lytte til sine gæster, være indlevende og opmærksom. Det har han allerede bevist, da han som vært på Ultra Huset skulle tale med børnene om livets svære problemer. Det kræver sin vært at kunne sætte sig ind i deres verden, og det kan Joakim. Den 25-årige Joakim har tidligere været vært på "Bingo Banko", og med sin charme og perfekte dansetrin vundet "Vild med Dans". Der er ingen tvivl om, at med Joakim Ingversen har dansk tv fået et nyt talent, og vi glæder os til at følge ham i fremtiden. Tillykke.

22. ÅRETS BIG CHARACTER
COLLINS OMOKARO OG LOVETH IDAHOSA (SORT ARBEJDE), CONTENT POWER HOUSE, DR2
COLLINS OG LOVETH er årets store karakterer, fordi de med deres ligefremme åbenhed giver os et indblik i en dansk virkelighed, som de fleste af os kun læser om i aviserne og på debat-siderne: Virkeligheden som indvandrer i Danmark. Og  samtidig tegnes i serien et forrygende portræt af en arbejdsplads med COLLINS OG LOVETH som arbejdsgivere og iværksættere på godt og ondt. I de to skønne mennesker møder vi altså det fremmede og det kendte på en gang - og det er unikt.

23. BEDSTE TV-TRAILER
BEAR GRYLLS: DRENGEN, DER OVERLEVEDE, DISCOVERY NETWORKS NORDIC, DISCOVERY CHANNEL
Årets TV trailer går imod det forventelige. I stedet for hårdtpumpet rockmusik og macho attitude, benytter den sig af poesi og  “drengeværelsets” fantasiverden. På den måde formidler den ikke blot programmet, men hele kanalens DNA, og efterlader beskueren med et fantastisk løfte: Vi gør drenge til mænd, og mænd til drenge!
Stort tillykke til Discovery Networks Nordic med prisen for Årets Tv-trailer: Bear Grylls: Drengen der overlevede.

24. BEDSTE KLIP
DAVID ROSENQUIST (KORRESPONDENTERNE), TV 2/NYHEDERNE, TV 2
David Rosenquist sætter med Korrespondenterne barren højt fra første scene og formår med stilsikre skridt at holde niveauet hele vejen igennem serien. Hans håndværk er ikke bare godt; det er nærmest dukseagtigt perfekt, hvilket juryen selvsagt ser som en kompliment.
David Rosenquist formår at beherske både detaljen og helheden. Han fastholder således både udvikling og spænding i hver enkelt scene – uden at slippe fornemmelsen for den samlede dramaturgi.
Derfor tog det ikke juryen lang tid at nå til enighed om, at David Rosenquist er Årets Klipper 2013.

25. BEDSTE FOTO
LARS SKREE (HORISONT: KRIG OG KÆRLIGHED I SYRIEN), DR NYHEDER, DR1
Med sin stilsikre og frygtløse stil er Lars Skree en drømmefotograf for enhver klipper. Han forudser situationerne med en nærmest overnaturlig 6. sans, som følger handlingen, mens tingene sker… ja, nærmest før de sker.
I Krig og Kærlighed i Syrien formår Lars Skree at stå midt i konfliktens centrum og dog tilsyneladende bevare ikke bare roen, men også sin højæstetiske sans samt blikket for detaljen.
En fantastisk præstation, som en enstemmig jury gerne vil belønne med prisen som Årets Fotograf 2013.

26. SEERPRISEN
OPERATION X, MONDAY PRODUCTION APS, TV 2
DU SKAL DØ, DR VIDENSKAB, DR2
Seerprisen er afgjort via en seerafstemning foretaget af Megafon blandt et repræsentativt udvalg af den danske befolkning.  Og resultatet var uafgjort: Der var lige mange stemmer på to programmer,  og derfor er der i år to vindere af Seerprisen: Operation X og Du skal dø.

27. ÅRETS OTTO
THOMAS HEURLIN, KONCERN TV & FILMPRODUKTION
Modtageren af årets Otto er drevet af den hellige tv-ild, tilsat store dele idealisme. Thomas Heurlin er en sand visionær. Én af dem, der bedst opfanger eller selv skaber helt nye tendenser, og kaster sig ud i programsatsninger, der til tider rammer helt ved siden af, men oftest rammer plet og er med til at forny en genre.

I en tid hvor flere og flere produktionsselskaber er lokale afdelinger af internationale firmaer, har Thomas Heurlin holdt stædigt fast i selvstændigheden og i ønsket om altid at skabe noget unikt i arbejdet med at producere fjernsyn, der rykker noget hos seeren. Fjernsyn der gør en forskel. Også hvis det gør ondt undervejs. Og selvom Thomas Heurlin mest har ageret bag kameraet, har han altid prædiket, at man selv skal kunne tåle den most, man udsætter andre for, og derfor har vi på dansk fjernsyn set ham blive dømt til at være far, fortælle om at have en ung kone og senest har han nysgerrigt forsøgt at komme bagom rockerkonflikten.