Liv Thomsen, fotograf: Klaus Nedergaard

Historieselskabet vækker fortiden til live

Bournonville, bondemænd, ludere, lommetyve, krige og kærlighed – Liv Thomsens Historieselskabet laver smalle hit til dem, der vil fordybe sig i historien.

Efter 16 år i DR, som blandt andet vært og tilrettelægger besluttede Liv Thomsen sig i 2012 for at lave sit eget selskab, være sin egen chef og arbejde for sig selv. Med DR som største kunde, forstås. Og med samme fokus som hele tiden- at formidle Danmarks historie og samtid.


Liv Thomsen er født i DR, eller hendes karriere er i hvert fald. Hun blev ansat på den netop opfundne klogekanal DR2 i 1996, hvor hun fik en form for mesterlære i tv-produktion. Hun endte med at have erfaring og ballast nok til at starte sit eget i 2013, hvor Historieselskabet blev vakt til live.


”Det er den bedste beslutning, jeg har truffet i min karriere – beslutningen om ikke længere at have chefer, men kunder. Det er utroligt befriende at kunne arbejde fra matriklen i mit eget tempo og med mine egne regler og vaner – at kunne gå ovenpå til computeren med morgenkåbe på, når jeg har lyst til det” siger Liv Thomsen selv om skiftet.


Og det er nu ikke, fordi lysten har manglet. Liv Thomsen har været vældig produktiv, siden hun forlod moderskibet på Amager. Det der har fyldt mest er en række store serier, som Ludere, lommetyve og lirekassemænd, Grever, godsejere og gullaschbaroner og Sømænd af verden, som er på henholdsvis seks og fem programmer, hvilket er ret omfattende, og gør det endnu mere vildt, at de er produceret på hjemmearbejdspladsen. Der er også blevet plads til programmer om Søren Kierkegaard og Niels Bohr, temalørdage om chefer, Facebook og tarmflora, og hun har snuset til lugtesansen – mest til DR2 og DR K, men hun skriver bøger og har forskellige ordstyrer- og konsulentjobs ved siden af. Hun bevæger sig også på tværs af genrer, og producerer både tv, radio og tekst.


Selv er hun mest stolt af serien ”Ludere, lommetyve og lirekassemænd - en fortælling om Underdanmark”, som blev sendt på DR K i 2015.
”Det er en kompromisløs fortælling om rigtige mennesker. Det er underklassens historie fortalt af underklassen selv, og netop den serie synes jeg, er blevet specielt god,” siger Liv Thomsen.


Samtidig med de mange produktioner har Liv Thomsen fundet tid til at tage nye kanaler i brug, og Historieselskabet har imponerende 11.000+ følgere på Facebook.


”Det er fantastisk at være så tæt på publikum. Og så er det en måde at få direkte feedback på de ting, jeg laver – og hvis jeg fx mangler et navn til et program, så udskriver jeg en konkurrence på Facebook,” siger Liv Thomsen.

Lige nu arbejder Historieselskabet bl.a. på en film om August Bournonville til Den Kongelige Ballet og ”Dengang vi var bønder”, som er en serie til DR K samt en serie til P1, hvor titlen endnu ikke kan afsløres. Alle produktioner bliver færdige i 2018. Og så er Liv i øvrigt også vært på en kommende serie  til DR K om amatørarkæologer, som har premiere februar '18.


Følg med på Historieselskabets Facebookside og læs mere på historieselskabet.dk