Tiltale mod advokater

Bagmandspolitiet rejste torsdag den 22. juni 2017 tiltale mod de tre advokater for svindel med producenternes rettighedsmidler.

Johan Schlüter, Lars Halgreen og Susanne Fryland er blevet tiltalt i sagen om påstået svindel med Copydan-penge. Ifølge en pressemeddelelse fra bagmandspolitiet løber den samlede sag op i over 200 millioner kroner. Læs pressemeddelelsen her
 
”Det er en stor lettelse, at andre end os selv kan se, at der er foregået noget kriminelt”, siger Klaus Hansen. ”Sagen har fyldt rigtig meget i Producentforeningen og for mig personligt, og når Anklagemyndigheden nu rejser tiltale, kan vi sætte et foreløbigt punktum. Bolden ligger nu hos Anklagemyndigheden, og vi kan fra vores side fokusere på at understøtte Filmret Aps i det store arbejde med at opbygge et nyt system for uddeling af rettighedsmidler”.

De seks tiltalepunkter omfatter blandt andet mandatsvig af særlig grov beskaffenhed, skyldnersvig og en anklage om at have afgivet urigtige oplysninger i årsregnskaber.
 
To af advokaterne har ifølge anklageskriftet blandt andet tildelt sig selv honorarer for i alt 115 millioner kroner. Der er også rejst tiltale mod alle tre advokater for skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed for cirka 86 millioner kroner.
 
Straffesagen kommer til at handle om de meget store økonomiske tab, som advokaterne er tiltalt for at have ansvar for, og der vil blive nedlagt påstand om, at de tiltalte bliver frakendt retten til at drive advokatvirksomhed, har vicestatsadvokat Niels Vejlby Hansen udtalt i pressemeddelelsen fra bagmandspolitiet.
 
Sagen kom frem i sommeren 2015, da Producentforeningen indgav anmeldelse til bagmandspolitiet. Efterfølgende mistede advokatfirmaet forvaltningen af tv- og filmproducenternes Copydan-penge, og advokatfirmaet gik konkurs i oktober 2015. 

Forvaltningen af rettighedsmidler varetages nu af Filmret Aps, som er stiftet af de tre foreninger CAB, Filmkopi og Filmret.