Dansk crowdfundingprojekt

Minerva Film er den første danske filmproducent, som forsøger at finansiere film på dansk crowdfunding-site. 

Af Pernille Redder

En mand snorksover i en stol. Sådan starter Minerva Film og instruktør Jesper Emborgs 2 minutter og 47 sekunder lange video, som skal få helt almindelige mennesker til at donere penge til kortfilmen ”Fall Back”. Historien handler om en mand, der lider af narkolepsi, men drømmer om at blive rockmusiker. Manden i stolen er Jesper Emborg selv. Stolen står i et tomt filmstudie.

Projektet er det første professionelle filmprojekt, som skal crowdfundes på siden Booomerang.dk. Målet er at rejse 150.000 kroner. Penge nok til at realisere filmen i en "minimums-version". Med foreløbigt godt 2500 kroner i kassen er der lang vej endnu. Men der er 64 dage tilbage til at rejse pengene, og producent Mikael Windelin tror på projektet.

- Jeg har fået at vide, at det er helt normalt, at der stort set ingen penge kommer i kassen den første uge til 14 dage. Mønstret er, at det lige så stille vokser og at pengene vil komme i bølger.

For at hjælpe pengebølgerne på vej, har grundlæggeren af Booomerang.dk, Michael Eis, tilbudt at gå langt mere aktivt ind i "Fall Back"-projektet, end han normalt gør.

- Jeg har længe gået og ventet på, at der kom et projekt, som kunne validere, at crowdfunding kan bruges til finansiering af filmprojekter i Danmark, fortæller han.

Sømænd har gjort det

I weekenden nåede Booomerang.dk et vendepunkt, da bandet ”De glade Sømænd”  rejste 150.000 kroner til udgivelse af deres kommende album. Dermed har Michael Eis bevist, at crowdfunding kan bruges til finansiering af musik. Nu er tiden kommet til film og det helt store spørgsmål er, om der kan skabes en lige så massiv fanbase om en kortfilm som et sømandsorkester:

- Sømændene har talt om Booomerang hver eneste gang, de har været på scenen siden maj og fået deres publikum til at give penge. Dem derlykkes med crowdfunding, er dem, der arbejder seriøst med det og har et kæmpe netværk.

Til gengæld for pengene bliver bidragyderne til "Fall Back" tilbudt billetter til premieren, credits på rulleteksterne og besøg i klipperummet,hvis man giver over 2500 kroner. Men de får ingen del i et evt. overskud. Og pengene bliver i øvrigt kun hævet, hvis Minerva når målet om 150.000 kronerinden deadline.

Eksperiment

Der er under alle omstændigheder tale om et eksperiment, fortæller Windelin. Og hvis projektet ikke bliver finansieret, vil det væreærgerligt, men trods alt ikke nogen kæmpe fiasko, for det ville hverken være ”første eller sidste gang i filmhistorien, at et projekt falder på grund af manglende finansiering”.

- Det her er et forsøg for at se, om det kan lade sig gøre. Nu havde vi et projekt, der så ud til at kunne lade sig gøre og en instruktør med nogle gode forbindelser. Vi har haft et professionelt team på fra starten til at håndtere markedsføringen og vi sælger projektet på instruktøren.

Kæmpestort i USA

Ser man på udviklingen af crowdfunding i USA og England er der masser af grunde til at eksperimentere. Det amerikanske site Kickstarter.com gjorde i september status over årets otte første måneder. Frem til 31. august havde sidens brugere støttet filmprojekter med hele $42 mio.

Men det er først og fremmest computerspil, som kan få Kickstarters brugere til lommerne. På samme tid var der nemlig blevet doneret hele $50 mio. til computerspilsprojekter, som dermed indtager en suveræn førsteplads på Kickstarters opgørelse.

Succesen tilskrives især projektet ”Double Fine Adventure” . som i februar bad om $400.000 og blev fuldt finansieret på kun otte timer. Da indsamlingen lukkede ned måneden efter, var der rejst svimlende $3,3 mio. Måske skyldtes det producenten Tim Schafer’s udtalelse: ”If you back this Kickstarter project, you’ll be cool and everybody will love you”. Eller måske skyldtes det bare, at hans projekt formåede at skabe så meget hype, at alle ville være med.

Double Fine Adventure’s succes prikkede hul på bylden, og siden marts har flere spilproducenter end nogensinde før fået deres spil finansieret på Kickstarter. I sidste måned kunne den danske producent LogicArtists fejre, at de havde rejst godt $77.000 til spillet "Expeditions: Conquistador".

Fremtidsperspektiver

Tilbage til Mikael Windelin og hans eksperiment. Ved årets udgang ved han, om han bliver den første danske producent, som får finansieret et filmprojekt på Booomerang.dk. Lykkes det, er han parat til at gøre forsøget igen.

- Jeg tror ikke, at vi kommer ud i at funde store projekter alene ad denne vej. Men vi kunne godt overveje at del-funde projekter. For eksempel ved at publikum er med til at betale for, at en kendt skuespiller kommer med i filmen, eller at vi kan bruge en dyr effekt.

Følg –og støt - Minervas projekt.